Φυγοκεντρικοί κινητήρες ροής JET (τουρμπίνα)

















Αερομοντελιστικός κινητήρας Jet Τ/Κ ελικοπτέρου


Η τεχνολoγια των κινητήρων φυγοκεντρικής ροής, jet εφευρέθηκε κατά την διάρκεια του β/παγκόσμιου ,και εξελίχθηκε μετέπειτα αντικαθιστώντας τα εμβολοφορα μοτέρ των αεροσκαφών .
Οπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης βασίζονται στην λειτουργιά ΕΙΣΑΓΩΓΗ -ΣΥΜΠΙΕΣΗ -ΕΚΤΩΝΟΣΗ -ΕΞΑΓΩΓΗ έτσι και οι κινητήρες φυγοκεντρικής ροής παράγουν την ενέργεια με ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΑ -ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΕΡΑ -ΚΑΥΣΗ -ΕΞΑΓΩΓΗ .

Οι κινητήρες αυτού του τύπου κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια και υπό κλίμακα , και βασίζονται στην ίδια θεωρία των πραγματικών jet .
O τρόπος λειτουργίας έχει ως εξής.

Την στιγμή που ο ατμοσφαιρικός αέρας εισέρχεται στην εισαγωγή του κινητήρα ,ο συμπιεστής επιτρέπει τον αέρα να περάσει μόνο προς το κέντρο του χωρίς μεγάλη ταχύτητα .Στην συνεχεία με την βοήθεια των πτερύγιων ο αέρας κινείται στην εξωτερική διάμετρο του συμπιεστή παράγοντας φυγοκεντρικές δυνάμεις περιστροφής αυξάνοντας την ταχύτητα του .
Μετέπειτα ο αέρας περνάει στους διάχυτες που είναι ο μόνος δρόμος διαφυγής του .Η ενεργειακή ταχύτητα του αέρα μετατρέπεται σε ενέργεια πίεσης . Σε αυτή την φάση έχει ανέβει η θερμοκρασία του αέρα που συντελεί στο καλύτερο αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της καύσης του .
Ο ζεστός πλέον αέρας περνάει στον θάλαμο καύσης , ο οποίος αποτελείτε από δυο θύλακες [δοχεία η αλλιώς καζανάκια ] τα οποία είναι το ένα μέσα στο άλλο .
Στο πρώτο κινείτε ο ζεστός αέρας , και ανάμεσα του πρώτου και του δεύτερου υπάρχει η σωλήνωση του καύσιμου . Στην άκρη κάθε σωλήνωσης βρίσκονται μικρές οπές από όπου διοχετεύεται το καύσιμο ,και στο σημείο αυτό υπάρχει το [μπουζί] με το οποίο δημιουργείτε η έκρηξη .
Τα καυσαέρια που παράγονται από την έκρηξη αυξάνουν ταχύτητα και διαφεύγουν από το δεύτερο θύλακα ,οδηγούμενα από τα σταθερά πτερύγια που βρίσκονται μπροστά από την τουρμπίνα .
Η ενέργεια έχει παραχθεί και τα καυσαέρια περνάνε στην ατμόσφαιρα από τον κώνο εξαγωγής όπου βρίσκονται τρία η τέσσερα σταθερά πτερύγια για την ομαλή έξοδο των καυσαερίων .

Αυτή ήταν μια απλή εξήγηση για την λειτουργία των κινητήρων jet ,για να μπορέσει να κατανοήσει απλά ο κάθε αναγνώστης ,και να πάρει μια πρώτη εικόνα .

2 comments:

Anonymous said...

καλησπερα! ωραιο θεμα! θα ηθελα να μαθω που μπορω να αγορασω εναν τετοιο κινητηρα η ενα τετοιο αεροπλανο καθως ?? ειναι λιγο δυσκολο στην Ελλαδα.

mastoras said...

Κινητήρες μοντελιστικούς jet μπορείς να βρεις σε μεγάλα ξένα μοντελιστικά καταστήματα του διαδικτύου. Στην Ελλάδα ετοιμοπαράδοτοι δεν υπάρχουν στα καταστήματα, αλλά με παραγγελία μπορούν να σου φέρουν ότι θέλεις. Το θέμα δεν είναι να αγοράσεις έναν jet κινητήρα, τι θα τον κάνεις από εκεί και πέρα ? Χρειάζονται ένα "βουνό" γνώσεων και εμπειριών για να τον βάλεις σε λειτουργία μόνο. Για να πετάξεις δε ένα μοντέλο εφοδιασμένο με jet κινητήρα, χρειάζονται 2-3 χρόνια εκμάθησης πτήσεων απλών τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων.