ΑΓΩΝΕΣ Τ/Κ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ F3C

ΑΓΩΝΕΣ Τ/Κ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ F3CΟ τηλεκατευθυνόμενος μοντελισμός ελικοπτέρων ξεκίνησε στην δεκαετία του 1970, από τότε κερδίζει όλο και περισσοτέρους οπαδούς , που σήμερα δίνουν το παρών σε εκδηλώσεις που κύριο αντικείμενο είναι ο μεταξύ τους συναγωνισμός , και η εκμάθηση νέων ακροβατικών ελιγμών .

Ο αερομοντελισμός είναι χόμπι , αλλά και παράλληλα αθλητική δραστηριότητα που την διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες , οι οποίοι ορίζονται από την FAI [διεθνής ομοσπονδία αεροναυτικής ] αυτοί οι κανόνες ισχύουν για όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείτε ο Τ/Κ αερομοντελισμός . Όπως κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει η ανάλογη ομοσπονδία που είναι μέλος της FAI. Αυτή είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [εν συντομία ΕΛ.Α.Ο ] Σε αυτήν υπάγονται όλα τα αεραθλητικά σωματεία που σκοπός τους είναι, η συστηματική προώθηση του αεραθλήματος , και η δημιουργία και ανάπτυξη των αθλητών για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες .
Μια λοιπόν δραστηριότητα των αεραθλημάτων είναι και η κατηγορία των Τ/Κ ελικοπτέρων γνωστή ως F3C .
Η κατηγορία F3C περιλαμβάνει όλα τα Τ/Κ ελικόπτερα που μέχρι πρόσφατα ήταν εφοδιασμένα με κινητήρες εσωτερικής καύσεως , τύπου glow , τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και ηλεκτροκίνητα αερομοντελα που αρχίζουν σταδιακά να λαβαίνουν μέρος στους αγώνες .
Οι αγώνες που προβλέπονται από την FAI είναι τύπου ακροβατικών ελιγμών και υποδιαιρούνται σε διάφορα προγράμματα που κρίνονται με βάση το βαθμό δυσκολίας και την ακρίβεια εκτέλεσης κάθε φιγούρας .
Κάθε χώρα διενεργεί εθνικούς αγώνες , και οι 3 πρώτοι νικητές της κατηγορίας F3C, απαρτίζουν την εθνική ομάδα που λαμβάνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που γίνεται κάθε 2 χρόνια, όπου όλες οι χώρες συναγωνίζονται μεταξύ τους .
Η Ελλάδα με την εθνική της ομάδα , έχει λάβει μέρος πολλές φορές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα , και κατέχει μάλιστα σημαντικές θέσεις στην τελική κατάταξη .

Για να μπορέσει κανείς να λάβει μέρος στους αγώνες ελικοπτέρων , θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί σε ένα αθλητικό σωματείο , το οποίο θα εκπαιδεύσει τον χειριστή , και θα τον προετοιμάσει για τους τοπικούς η περιφερειακούς αγώνες που διοργανώνουν μεταξύ τους τα αθλητικά σωματεία .

Αυτοί οι αγώνες είναι υποκατηγορία της F3C και διακρίνονται σε F3C -GRA για αρχαρίους , και F3C-GRB για προχωρημένους .
Μια φορά τον χρόνο όλοι οι αθλητές των σωματείων λαμβάνουν μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες όπου συναγωνίζονται μεταξύ τους , σε όποια κατηγορία βρίσκονται .


No comments: